Αγγλικές εταιρείες
το εργαλείο για start up
Αγγλικές εταιρείες

Η Αγγλία δεν είναι κάποιος φορολογικός παράδεισος, έχουν όμως το πλεονέκτημα ότι είναι εύκολες στην ίδρυση τους χωρίς γραφειοκρατεία με αρκετά ευέλικτο φορολογικό σύστημα, και σχετικά πιο οικονομικές σε σχέση με την Κύπρο ή άλλες χώρες και θα τις θεωρούσα ως ένα ιδανικό εργαλείο για κάποιον που τώρα ξεκινά και δεν θέλει να ρισκάρει πολλά λεφτά για στο ξεκίνημα.
Έτσι λοιπόν με κόστος 480 λιρών συν 180 λίρες το μήνα μπορεί κάποιος να έχει μια εταιρεία που θα διευθύνεται από την Αγγλία, και θα εξηγήσω παρακάτω γιατί πρέπει να διευθύνεται από εκεί,θα καλύπτει τα λογιστικά έξοδα τις ετήσιες δηλώσεις, φορολογικές και μη.
Άλλο ένα κόστος που θα πρέπει να υπολογίζεται είναι κάθε χρόνο 150 λίρες που χρειάζονται για την ανανέωση της έδρας, και κάλυψη διαφόρων άλλων εξόδων.
Αυτό που περιγράφω παραπάνω είναι μια εταιρεία η οποία δεν είναι εγγεγραμμένη στα Βρετανικά μητρώα ΑΦΜ, καθώς η υποχρέωση εγγραφής για το 2015/2016 είναι πάνω από 82.000 λίρες και κάθε χρόνο πηγαίνει προς τα πάνω.
Το μοντέλο αυτό είναι χρήσιμο σε όσους παρέχουν υπηρεσίες, αγοράζουν προϊόντα από χονδρεμπόρους για λιανική πώληση μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων εντός της Ε.Ε. Καθώς και για εμπόριο (εισαγωγή) από χώρες εκτός της Ε.Ε. προς την Ε.Ε. Δεν είναι ευέλικτο για ενδοκοινοτικό χονδρικό εμπόριο ( Αγοράσατε χονδρικά βίδες από τη Γερμανία για να τα πουλήσετε χονδρικά στην Ιταλία)
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα να μην έχεις  Αγγλικό ΑΦΜ, το κυριότερο απλοποιημένα λογιστικά αρά χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, το 180 λίρες το μήνα μπορεί κάλλιστα να εκτιναχθεί στο 300 το μήνα για μια μικρή εταιρεία εγγεγραμμένη στα μητρώα ΑΦΜ.
Δεν χρεώνεις και εσύ με τη σειρά σου ΦΠΑ σε πελάτες λιανικής, είτε σε έκδοση τιμολογίων.
Ο ΦΠΑ που πιθανών να χρεωθεί η εταιρεία από τρίτους λογίζεται στα έξοδα της εταιρείας.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα, το βασικό και ίσως το μόνο μειονέκτημα από την έλλειψη ΑΦΜ είναι ότι ουσιαστικά είναι απαγορευτικό να κάνεις χονδρικό εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. Καθώς η συναλλαγή δεν λογίζεται ως ενδοκοινοτική κατά συνέπεια ο Γερμανός που θα σας πουλήσει τις βίδες, που λέω παραπάνω, θα χρεώσει το Γερμανικό ΦΠΑ , αν λοιπόν θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα εγγραφής στα μητρώα ή ίδρυση σε άλλη χώρα.

Είπα παραπάνω πως θα βάλουμε τοπικό διευθυντή, αυτό παίζει ρόλο καθώς οι φορολογικές αρχές της Ελλάδας ,αλλά και των κρατών της Ε.Ε.,  εξετάζουν ποιο είναι το κέντρο λήψης των αποφάσεων μιας εταιρείας  ώστε να κρίνουν αν ή εταιρεία έπρεπε να έχει ιδρυθεί στην Ελλάδα και να πέσουν τα ανάλογα πρόστιμα, έτσι λοιπόν καθώς ο Αγγλικός νόμος αναγνωρίζει ότι η εταιρεία διοικείτε από τον/ τους διευθυντές και όχι από τους μετόχους, μπορεί να γίνει χρήση των πιστοποιητικών αποφυγής διπλής φορολογίας  ή οποιονδήποτε άλλων  πιστοποιητικών.
Αν τώρα θέλετε να είστε εσείς διευθυντές θα συνιστούσα να το συζητήσουμε, δεν είναι πάντα απαγορευτικό.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι πολλοί θέλετε να δουλέψετε μέσω paypal, πρέπει να γνωρίζεται ότι το paypal απαιτεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ότι ο διευθυντής , η εταιρεία και ο λογαριασμός να είναι στην ίδια χώρα άρα ο τοπικός διευθυντής λύνει αυτό το πρόβλημα.

Μια και δεν υπάρχει σελίδα με συχνές ερωτήσεις, ίσως απορείτε τι γίνεται με το αν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις με τη λειτουργία της εταιρείας, θα σας εκπλήξουμε η απάντηση είναι ναι, μπορεί να έχετε χρεώσεις αν π.χ. χρειαστείτε να βγάλετε και να επικυρώσετε κάποια πιστοποιητικά, αν χρειαστεί να υπογραφεί κάποια σύμβαση που είτε ο διευθυντής είτε η εταιρεία μπορεί να έχουν ποινικές ευθύνες έναντι τρίτων και κυρίως του Κράτους ( δεν μιλάμε φυσικά για μια απλή σύμβαση που μπορεί να προβλέπει κάποιες οικονομικές ρήτρες, αυτό είναι μέσα στα καθήκοντα του διευθυντή) καλό λοιπόν είναι να μιλήσουμε πιο πριν για να αποφεύγονται εκπλήξεις από όλες τις πλευρές.

innocapital.org
Business solutions by SB Advisors Ltd
Ίδρυση αλλοδαπών εταιρειών